Age of Empires: Castle Siege

Door matroosoft op vrijdag 7 april 2017 17:12 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 4.377

Dit keer eens wat heel anders. Laten we het over Age of Empires hebben. En dan niet Age of Empires II of III, nee Age of Empires: Castle Siege. Ik speel dit spel al een tijd op m'n telefoon en ben er erg enthousiast over. Het spel is al een hele tijd beschikbaar voor Windows 10, Windows Phone/Mobile en iOs, maar sinds gisteren is het spel ook beschikbaar voor Android. Genoeg reden om er een blog over te schrijven.

Wat is het voor spel? Het valt nog het beste te vergelijken (naar wat ik van anderen gehoord heb) met Clash of Clans. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik dat zelf niet speel, maar wel eens meekijk met mensen die het wel spelen. Een van de verschillen is de stijl van het spel. Waar Clash of Clans heel erg 'cartoony' is, ziet Age of Empires: Castle Siege er een stuk realistischer uit. Niet zo realistisch als in Age of Empires III, maar een goede middenweg wat mij betreft. Eerst was ik er nog wat sceptisch over, maar je went er snel aan.

Zo ziet dat er ongeveer uit als je al een tijdje speelt:


Een ander groot verschil is dat je in tegenstelling tot CoC je bij Age of Empires: Castle Siege (AoE:CS) de troepen bij een aanval kunt besturen. Bij Clash of Clans gooi je de troepen bij een aanval neer en moet je maar hopen dat de AI zijn best doet. :) Het zorgt ervoor dat je in AoE:CS veel meer tactiek en strategie kwijt kunt, als je eenmaal doorhebt waar je welke troepen het beste voor kunt inzetten.

Een ander punt waarop ik moeilijk kan vergelijken met Clash of Clans, is dat het spel gratis is maar je in-app aankopen kunt doen om bonussen te kopen of voor het afkopen van legertrainingen. Zoals gezegd kan ik moeilijk vergelijken met Clash of Clans maar mijn observatie is dat je uitstekend kunt spelen zonder er geld aan te besteden. Het spel is er duidelijk niet op gericht om je steeds te pushen geld te besteden en dat is prettig.

Dan over wat de game eigenlijk inhoudt. Je begint de game met een stuk land waar je een kasteel, een boerderijtje en een houthakkerskamp hebt. Ook heb je één legerkamp. Door een leger te trainen kun je je eerste aanval doen. Hierbij wordt een kasteel van een random andere speler getoond en als die niet bevalt kun je 'nexten' tot je er eentje hebt gevonden die genoeg resources geeft of crowns (Het aantal crowns dat je hebt toont ongeveer hoe goed je het doet). Als je een aanval doet probeer je zoveel mogelijk te vernietigen in 5 minuten tijd. Als je minimaal 50% of het kasteel hebt vernietigd krijg 1/3 van de crowns. Heb je beide, dan krijg je 2/3 van de crowns en heb je 100% vernietigd dan krijg je alle crowns. Belangrijk om te weten is dat de tegenstander na zo'n aanval niet opnieuw hoeft te beginnen, hij is alleen een gedeelte van zijn resources en zijn crowns kwijt.

In het begin wordt er alleen vanuit het kasteel geschoten en zijn de aanvallen nog vrij eenvoudig maar als je na verloop van tijd je eigen kasteel update krijg je ook sterkere tegenstanders met defensie troepen en verschillende soorten torens. Uiteraard kan je eigen kasteel ook aangevallen worden, zodra je offline gaat.

Alle upgrades en nieuwe bouwwerken in je kasteel worden gebouwd door 4 'werkploegen'. Zijn ze alle 4 bezig dan kun je niks anders bouwen of upgraden. Waar upgrades eerst nog een paar seconden duren, gaan ze na verloop van tijd een stuk meer tijd kosten. Eerst naar een paar uur maar uiteindelijk zelfs naar meerdere dagen. Belangrijk om te beseffen is dat het een spel van lange adem is, je kunt het gerust een jaar spelen en nog niet klaar zijn. Uiteraard kun je de upgrades afkopen en, maar dat kost belachelijk veel geld en neemt ook een stuk van de fun van het spel weg.

Als je wat verder in het spel komt wil je misschien samen gaan spelen en daarvoor zijn er allianties. Sommige zijn voor iedereen toegankelijk, anderen alleen op aanvraag en voor sommige kun je alleen een invite krijgen. Allianties hebben een aantal voordelen: je zit samen met een aantal andere allianties in een tweewekelijkse league en aan het eind daarvan krijgen de drie hoogst eindigende allianties extra gold. Verder kunnen alliantieleden elkaar 'relief forces' doneren. Dat betekent dat er hulptroepen komen terwijl je kasteel wordt aangevallen. Verder kun je sinds kort als alliantieleden ook 'retry-battles' met elkaar delen zodat je een aanval van de ander kan naspelen en zo beter kan worden in je aanvallen. Tot slot heb je in een alliantie het voordeel van wonders, deze kun je samen bouwen (wat immens veel rescources vraagt) en als deze eenmaal gebouwd zijn kun je leuke boosts gebruiken.

Hier de trailer van de game uit 2014 al, maar het geeft een goed eerste beeld:

[YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=cwXko---VKE]

Uiteraard is bovenstaande slechts een samenvatting van de belangrijkste aspecten van de game. Mocht je nou besluiten de game ook daadwerkelijk te gaan spelen, actieve spelers vanaf age 6 castle zijn welkom in de alliantie DUTCHCOURAGE, een groep actieve, vooral Nederlandse spelers. Het is de grootste alliantie van Nederland en we staan wereldwijd gemiddeld op de 80e plek. Mits er plaats is natuurlijk, maar je kan me altijd even een berichtje via Tweakers doen. Op het moment zit de alliantie vol. Als er echter veel animo is kan er een tweede alliantie worden gestart.

Hier de homepage van Age of Empires: Castle Siege, hier het officiële forum en hier het forumtopic op Tweakers.net.

En hier de downloadlinkjes:

https://tweakers.net/ext/f/zz00v7RIz29GktUoz71Y82UE/thumb.png
https://tweakers.net/ext/f/7j3zzJOSdr0CBSWp1IaB4SGb/thumb.png
https://tweakers.net/ext/f/PGo2FWqHblIiidpBXXTio9dM/thumb.png
https://tweakers.net/ext/f/dCox68I5OBXv9Q6cxAJQ9Wnl/thumb.png

Volgende: The 2017 Buzzword Poll 04-'17 The 2017 Buzzword Poll
Volgende: Yalden moet Tweakers.net dertien miljard euro aan contributievoordeel terugbetalen 09-'16 Yalden moet Tweakers.net dertien miljard euro aan contributievoordeel terugbetalen

Reacties


Door Tweakers user cadsite, zondag 9 april 2017 14:03

Leuk spel inderdaad, maar belachelijk traag in opstart sinds de laatste update voor iOS. Een laadtijd van een minuut is het absolute minimum op een iPad air 2.

Door Tweakers user J-roenn, zondag 9 april 2017 22:17

cadsite schreef op zondag 9 april 2017 @ 14:03:
Leuk spel inderdaad, maar belachelijk traag in opstart sinds de laatste update voor iOS. Een laadtijd van een minuut is het absolute minimum op een iPad air 2.
klopt, speel het spel op iPad air en op een Nokia Lumia 735, die tweede is veruit minder krachtig maar start het spel binnen 5 seconden op, de iPad rond de 1,5 minuut...

Door Tweakers user matroosoft, zondag 9 april 2017 22:23

Mijn ervaring is met de Windows versie en met de Windows Phone versie (Lumia 1520). Op de laptop wil het soms nog wel even duren voor hij gestart is maar op de telefoon is hij doorgaans wel sneller. In m'n alliance hoorde ik inderdaad ook verhalen van anderen dat de update op iOs voor een tragere start zorgde. In welke alliance spelen jullie?

Door Tweakers user Flimovic, woensdag 12 april 2017 09:57

Klinkt precies als Clash of Clans, op het besturen van de troepen tijdens de aanval na dan. Klinkt dus als een leuk spel, maar ik ben al genoeg tijd aan mijn Clash-of-Clans-verslaving :+

Door Tweakers user Chrotenise, vrijdag 14 april 2017 18:03

Gespeeld tot level 8...toen ben ik maar heel snel gestopt toen ik merkte dat ik elke 15min wel zat te controleren of alles goed ging.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.