Poll en bonus poll

Door matroosoft op donderdag 26 mei 2016 17:34 - Reacties (16)
Categorie: -, Views: 2.838

Dag mensen, bij deze maar weer eens een blog. En met een goede reden, want ik vraag me al een tijdje wat af. Regelmatig komen in het nieuwsaanbod van Tweakers het onderwerp 'Windows Phone' direct of zijdelings aan de orde. Vaak ontstaan naar aanleiding van deze artikelen verhitte discussies over het marktaandeel, de voors en tegens en of Windows Phone eigenlijk wel bestaansrecht heeft.

Nu ga ik niet uit de doeken doen waarom iedereen voor Windows Phone zou moeten kiezen, aangezien ik er inmiddels wel achter ben dat iedereen zo zijn eigen voorkeur heeft. Wel zijn er nog heel wat misvattingen over het platform, maar die zullen altijd wel blijven bestaan. Voor mij is het in ieder geval een geweldig OS en ik geniet dagelijks van mijn Lumia 1520 met Windows Phone 8.1.

De reden voor het schrijven van deze blog is vooral om de meningen over Windows Phone om te zetten in cijfers. Daarvoor ga ik een beroep doen op jullie inzet. Je hoeft niet veel te doen, alleen maar op het juiste linkje te klikken zodat ik weet hoe de gemiddelde tweaker over Windows Phone denkt. Als ik het in de onderstaande poll over Windows Phone heb, bedoel ik daar overigens ook Windows 10 Mobile mee.

Ik ga met de resultaten verder niks doen, ook geen blog erover schrijven, dus als je de resultaten wilt zien moet je over een paar dagen terug komen naar deze post. Met 'ervaring' in onderstaande poll bedoel ik niet dat je een keer een blauwe maandag een Windows Phone toestel in handen hebt gehad, maar dat je het ook daadwerkelijk een tijdje hebt gebruikt. Ik hoop dat jullie allemaal even op het juiste linkje klikken, want ik ben benieuwd naar de resultaten!

Poll: Populariteitscheck voor Windows Phone
Ik heb een positieve ervaring met WP
Ik heb een negatieve ervaring met WP
Ik heb geen/neutrale ervaring met WP
Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=397072&layout=6&sort=prc

En als jullie dan toch aan het poll-klikken zijn ( ;) ) doe dan ook gelijk even de volgende bonus poll, dan weten we hoe het erbij staat met de populariteit van de verschillende OS'en.

Poll: Aan welk OS geef je de voorkeur?
Android
iOS
Windows Phone / W10m
BB OS
Sailfish OS
Anders / Overige
Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=397073&layout=6&sort=prc

Volgende: Yalden moet Tweakers.net dertien miljard euro aan contributievoordeel terugbetalen 09-'16 Yalden moet Tweakers.net dertien miljard euro aan contributievoordeel terugbetalen
Volgende: Tweakblogs: een nieuw likje verf 04-'16 Tweakblogs: een nieuw likje verf

Reacties


Door Tweakers user QinX, donderdag 26 mei 2016 18:15

Ik ben na het uitkomen van de Lumia 1020 overgestapt van een iPhone 4 naar de Lumia 1020 op Windows Phone 8. En ondanks dat er een aantal leuke dingen zouden komen hoef ik geen W10M in de toekomst.

De camera was voor zijn tijd super, de batterij was vanaf het begin de slechtste die ik ooit heb gehad. De telefoon kon letterlijk vanaf 7:30 nadat deze van de lader afkwam tot 21:00 niet gebruikt worden, maar om de meeste vage reden was deze toch leeg, en de telefoon zelf kon niet aangeven waarom.

Het OS draaide lekker soepel, maar sommige dingen ergerde ik mij mateloos aan, zoals een zoek opdracht uitvoeren in de mail app duurde tientallen seconden en gaf niet eens de resultaten die ik gaf. Altijd naar Personen moeten voor een nummer te vinden omdat de Telefoon app geen suggesties doet als je een telefoonnummer of naam begint te typen.
Internet vindt ik ook afschuwelijk traag en er zijn regelmatig sites die gewoon broken zijn door gebrek aan ondersteuning.

Nu ik ook geen update krijg naar Windows 10 Mobile ben ik er helemaal klaar mee, ik snap dat mijn 1020 niet de jongste is, maar zwakkere/oudere toestellen krijgen wel een update.

Mijn volgende telefoon wordt een weer iPhone de 7s denk ik zo, of de 1020 moet eerder de geest geven/door een raam gegooid worden.

Door Tweakers user matroosoft, donderdag 26 mei 2016 19:27

Ik heb ook een aantal Lumia's gehad waar ik niet echt tevreden mee was, zoals de 920. Ik had er veel van verwacht, ook omdat het design veel leek op de prachtige Lumia 800, maar achteraf was het niet mijn ding. Veel te zwaar en wat traag. Hij lag niet lekker in de hand en de accuduur was niet geweldig. Toch vond ik WP geweldig en daarom heb ik diverse andere toestellen geprobeerd. Uiteindelijk kwam ik bij de 1520 uit, en dat is het helemaal. Voor mij dan. ;)

[Reactie gewijzigd op donderdag 26 mei 2016 19:27]


Door Tweakers user Arokh, donderdag 26 mei 2016 20:48

Heb eerst een Lumia 710 gehad, daarna 1320 en nu een 950. Alle versies dus uitgebreid gebruikt.

De batterij van de 710 was OK voor een dag, de 1320 was fantastisch. Meestal 2 dagen. De 950 is een drama. 1 dag haalt hij nooit, terwijl ik geen mobiel internet meer heb en geen GPS aan heb. Ik loop nu ook tegen meer dingen aan, en windows 8.1 was in mijn ogen beter, stabieler. Muv de instellingen, die zijn nu beter...

Door Tweakers user matroosoft, donderdag 26 mei 2016 21:33

Dat WP8.1 stabieler is, is ook mijn ervaring. Ik hebt W10m een aantal keer uitgeprobeerd maar ben iedere keer weer terug gegaan naar WP8.1. 't Is nu alweer een tijdje geleden, dus ik zou het weer een kans kunnen geven, maar heb niet zoveel zin in de romslomp die het geeft om weer terug te gaan. :)

Ik denk dat ze teveel features in een keer in W10m hebben willen stoppen en dat de komende tijd vooral gebruikt zal worden voor fixes. Voorlopig blijf ik echter nog op WP8.1, er is geen goede reden waarom ik zou willen updaten.

Door Tweakers user Anoniem: 126717, vrijdag 27 mei 2016 07:20

W10m gebruiker op een Lumia 625 hier, en de batterij gaat een stuk langer mee dan onder 8.1.
Hij voelt ook sneller aan en is zeer zeker beter te gebruiken.

Je kan gewoon terug naar 8.1, dus waarom probeer je het niet?

Door Tweakers user Arokh, vrijdag 27 mei 2016 07:47

De 950 kan volgens mij niet naar 8.1, want die is geleverd met 10.

Ik vind wel dat er heel veel narigheid is opgelost de afgelopen maanden. Heel veel.

Door Tweakers user Poepkonijn, vrijdag 27 mei 2016 09:11

Met W10M op m'n Lumia 950 ben ik gewoon niet te vreden. Niet stabiel sommige apps blijven écht achter. Ja, alle apps die ik nodig heb zijn er wel, maar het loopt te vaak achter op de andere twee grote OS'en.

Ergo; als ik nu m'n telefoon kon ruilen voor een iPhone 6 of 6S zou ik dat zonder twijfel diréct doen.

Door Tweakers user erwin26, vrijdag 27 mei 2016 09:29

Windows phone gaat het niet lang meer redden denk ik. Laatst maakte PayPal al bekend te stoppen met het ondersteunen van de Windows Phone. Grote bedrijven trekken zich terug van de Windows Phone. Ook loopt Microsoft tegen erge problemen aan. Koop 1 telefoon en krijg er 1 gratis. De Windows Phones worden amper verkocht dus geven ze maar 1+1. Zelf Windows Phone eventjes gebruikt, maar ging zeer snel de deur weer uit. Veel te weinig apps, grote bedrijven stoppen met de ondersteuning. Miste te veel opties. Een simpele QR scanner was gewoon niet mogelijk op de Windows Phone.

Door Tweakers user Luuk1983, vrijdag 27 mei 2016 12:03

Ik denk ook niet dat Windows Phone/Mobile het gaat redden. Het is een kip/ei-verhaal dat in een vicieuze cirkel is blijven hangen. Het OS vind ik echt geweldig en het werkt ook echt fijn en snel, maar voor mij is toch een beetje het gebrek aan apps een struikelblok. Niet dat ik heel veel apps nodig heb en gebruik, maar tegenwoordig heb je zoveel electronica en domotica die je via een app kan aansturen en steevast is er geen Windows Phone/Mobile app. Die achterstand was al groot en loop alleen maar op. Wel is het natuurlijk een feit dat heel veel apps overbodig zijn, omdat het een mobiele site vaak ook prima werk. Maar er zijn ook zat dingen die niet met een website te doen zien.

Ik zou het heel jammer vinden als Windows Phone/Mobile zou verdwijnen, want ik denk echt dat het een goed idee is om een derde partij te hebben vanwege de concurrentie. Ik ben geen fan van iOS (veel te saai, maar goede apps) en Android is het ook niet helemaal (veel te gefragmenteerd, veel bloatware, updatebeleid issues, verschikkelijk wisselende ervaringen tussen android telefoons). Windows Phone vond ik het beste van twee werelden. Niet de totale vendor lock als iOS, maar niet de totale vrijheid van android (wat ook weer nadelen met zich mee brengt).

[Reactie gewijzigd op vrijdag 27 mei 2016 12:04]


Door Tweakers user D vd V, vrijdag 27 mei 2016 12:24

Ik ben na diverse Android telefoons sinds de release van de 6s overgestapt naar iOS. En dat bevalt me vooralsnog uitstekend. Bij Android krijg je zelden/geen systeemupdates. En met app-updates wordt je doodgegooid en ze blijven opdringerig gepusht worden. Dat vind ik nu met iOS een verademing. Lekker rustig zo.

Door Tweakers user O88088, vrijdag 27 mei 2016 13:01

Ik dacht dat een Windows Phone wel handig was voor m'n moeder, omdat er dan minder fout kon gaan dan met Android. Dat is ook wel zo, maar het aantal apps dat er gewoon niet is, is bedroevend. Soms zie je een reclame voor iets met "download nu de app!" en dan weet je bij voorbaat al bijna zeker dat die app alleen voor iOS of Android is. De volgende telefoon wordt dus maar weer Android.

Zelf begin ik niet eens aan Windows Phone.

Door Tweakers user Vnze, vrijdag 27 mei 2016 13:07

erwin26 schreef op vrijdag 27 mei 2016 @ 09:29:
Een simpele QR scanner was gewoon niet mogelijk op de Windows Phone.
Hoe serieus heb jij geprobeerd een QR scanner te vinden? Die zit namelijk standaard op elke WP. Je moet er niet eens voor in de market gaan.

Ik zie wel vaker bij critici van WP dat ze ergens over klagen wat helemaal niet correct is. Dan vraag ik me af waarom mensen WP zo haten dat ze het moeten afkraken zonder het zelf deftig gebruikt te hebben. Van waar heb jij je QR uitspraak?

Door Tweakers user Annoying-Orange, vrijdag 27 mei 2016 22:46

Vnze schreef op vrijdag 27 mei 2016 @ 13:07:
[...]


Hoe serieus heb jij geprobeerd een QR scanner te vinden? Die zit namelijk standaard op elke WP. Je moet er niet eens voor in de market gaan.
Sinds Windows 10 zit die functie niet meer in de zoek app.
Er is wel een goede QR app beschikbaar: https://www.microsoft.com...r-scanner-rs/9nblggh08m95

[Reactie gewijzigd op vrijdag 27 mei 2016 22:46]


Door Tweakers user Sissors, vrijdag 27 mei 2016 23:09

Inderdaad dat is wel jammer. Maar tegelijkertijd vraag ik me wel af hoe hij aan de wijsheid komt dat er geen QR app zou zijn, eerste de beste zoekactie in de store geeft resultaten.

Ik ben zelf redelijk tevreden met mijn L640. Je krijgt updates ervoor, het loopt ruim een jaar na aankoop heel veel soepeler dan mijn vorige Android die een soortgelijke prijs had, en je betaald niet zo idioot veel als aan een iPhone (oh die heeft wel leuke dingen, maar laten we wel wezen, 90% gebruikt hem voor hetzelfde als ik mijn L640 voor gebruik, wat appen, mail checken en het weer). Natuurlijk zijn er wel wat puntjes aan WM10 die beter kunnen, maar overall vind ik het een prima OS.

Ondanks dat ik zelf nog niks echt heb gemist, vraag ik me wel af hoelang WM nog gaat overleven. En of MS op termijn niet in grote problemen komt zonder mobiel OS waardoor ze niet desktop/laptop/mobiel naadloos in elkaar kunnen laten overlopen, terwijl Apple en Google dat wel kunnen (Google dan momenteel alleen nog met Chromebooks, maar die zie ik ook nog wel in all-in-ones komen).

Oftewel voor voorlopig tevreden met mijn WM10 telefoon, maar twijfelachtig of er nog een volgende gaat komen als deze zijn eind heeft bereikt. Ik ben bang dat het dood gaat, en ik gedwongen ben om een Android te kopen die op het moment van aanschaf al een verouderd OS heeft wat 5 versies achterloopt op het nieuwste, en dan hopen dat hij na een jaar nog een beetje meekomt.

Door Tweakers user Robkazoe, zaterdag 28 mei 2016 13:48

Ik ben jarenlang "fan" geweest van Windows Phone 7, Windows Phone 8 en later ook nog éénmaal een beta van Windows Mobile 10 gedraaid. (HTC HD2, HTC Titan 7, Nokia Lumia 640 en nu via het werk een Nokia Lumia 535). In de tussentijd ook een Xiaomi M2S en nu een OnePlus X met Android gehad.

Ik was vroeger nog erg enthousiast over Windows Phone. Vooral mooi om te zien dat de HTC HD2 met wat modden gewoon de upgrade kon krijgen van Windows Mobile 6.5 naar Windows Phone 7 toe. De UI van Windows Phone 7 zat goed in elkaar en het gat met Android was relatief klein. Het enige was dat er een aantal cruciale apps miste. De meeste basale functionaliteit was wel aanwezig, net als bij Android.

Maar ondertussen is het gat gewoon echt te groot geworden. Windows Phone/Mobile is steeds meer gesloten aan het worden waardoor je veel meer afhankelijk bent van Microsoft, de fabrikanten en de app ontwikkelaars. En daar zitten een aantal zwaktepunten. Microsoft gooit er elke 2 jaar een compleet nieuwe versie van Windows Phone/Mobile uit zijn hoge hoed. Gevolg is dat er dan opeens weer een hele rits toestellen niet geupgrade kunnen worden. Doordat het platform steeds meer gesloten begint te raken heeft dat een voordeel op het gebied van de veiligheid. Maar zwaktes in UI, gebruiksgemak en functionaliteit kunnen op die manier niet dichtgelopen worden. App ontwikkelaars onarmen nog steeds het platform niet waardoor de app gat gewoon veel te groot geworden is. En daarnaast is Android en iOS verder geëvalueerd. En dan merk je dat bij Windows Phone/Mobile dat toch allemaal minder hard gegaan is.

En bij Android werkt het gewoon meteen. En als het niet werkt: Alles valt te modden, overal is wel een app voor. Alleen veiligheid en het upgradebeleid is misschien wat minder. Maar als je zelf even een middag gaat zitten, kun je voor bijna elk toestel wel een Android 6.0 versie vinden en installeren.

Ik zag/hoopte echt een toekomst voor Windows Phone. Als volwaardige 3e speler in de markt met een marktaandeel van 20-30%. Maar Microsoft krijgt het gat niet dicht en daarnaast vind ik hun beleid en de beslissingen die ze nemen ook niet handig. Waar ik vroeger nog met plezier wat zaken op de koop toenam, zijn we ondertussen ruim zes jaar verder (vanaf de HD2 gezien). Microsoft had in die zes jaar al moeten groeien tot minimaal 20% marktaandeel in mijn ogen. Dat is niet gelukt. Ze zitten nog steeds te rommelen in de marge (<5% marktaandeel) en ik vrees dat dit gewoon niet goed gaat komen. Misschien als er x86 telefoons komen. Maar dat gaat nog minimaal 1 of 2 jaar gebeuren. En dan is het nog maar de vraag of Microsoft nog tijd/geld in Windows Phone/Mobile wilt stoppen.

Door Tweakers user scartissue, zaterdag 28 mei 2016 20:45

Ik heb zelf verschillende Windows toestellen gehad. begonnen met de HTC HD 7, een Lumia 920, 930 en als reserve toestel een Lumia 520. (En daar voor verschillende Windows mobile toestellen. HTC Wizzard anyone?)

Met het OS zelf heb ik vooral positieve ervaringen gehad. Ook al had ik soms het idee dat de gebruikers veredelde beta testers waren. Windows Phone 8 was bijvoorbeeld gewoon nog niet af toen het uit kwam.
Ook verdwijnen er met Windows 10 opeens standaard functies: De ingebouwde QR scanner, FM radio in de nieuwste build. Ook is mijn batterij opeen een stuk sneller leeg.
De interface is het meest gebruiksvriendelijk van allemaal. (mijn mening, geen feit)
Maar na 5,5 jaar horen dat alle apps er echt wel gaan komen ben ik vorige maand weer terug gegaan naar een Nexus 5X. Tuurlijk de camera is wat minder als die van de 930 en de interface werkt minder fijn. Maar wat is het fijn dat alle apps beschikbaar zijn en alle functies hebben. En ook Android heeft in de afgelopen 5,5 jaar niet stil gestaan. het is tegenwoordig snappy en met een Nexus apparaat heb je gewoon goeie update ondersteuning.

Ik vrees met grote vrezen dat het snel afgelopen is met Windows 10 mobile. Want de apps komen niet, dus de gebruikers lopen weg. Het is een neerwaartse spiraal waar ik Windows Phone niet snel uit zie ontsnappen, je ziet het de laatste tijd ook steeds meer terug in de verkoopcijfers en markt aandeel cijfers.
Ik hoop van harte dat ik geen gelijk heb maar ik zie het somber in...

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.