Even voorstellen & Mc Donald's fritessaus

Door matroosoft op woensdag 24 februari 2016 20:30 - Reacties (40)
Categorie: -, Views: 8.909

Dag dames en heren,

U hebt het vast wel eens gehoord: 'Bezit van de zaak is het einde van de vermaak.' Welnu, zo ook bij mij. Sinds mensenheugenis wilde ik de mogelijkheid bezitten een tweakblog te kunnen genereren. Doch toen de felbegeerde karmapunten eenmaal binnen waren, was de interesse voorbij en kwam er niets meer van mijn schrijfambities. Heden ten dage heb ik de moed maar weer opgevat er aan te beginnen. Deze heugelijke dag zal dan ook de geschiedenisboeken in gaan als de eerste dag waarop matroosoft een tweakblog schreef. ;)

Eerst maar eens voorstellen: jongeman, 22 jaar, wonende in een pittoresk dorpje gelegen in de onderzijde van Zuid-Holland. Na een aantal jaar in de binnenvaart werkzaam te zijn geweest, wat overigens een prachtige tijd was, heb ik de focus verlegd naar het beroep van werktuigbouwkundig engineer. Om toegelaten te worden tot de opleiding heb ik eerst staatsexamens havo gedaan. Inmiddels volg ik een halfjaar de tweejarige HBO-opleiding Engineering aan de Hogeschool Rotterdam.

Tot zover het verhaal over mij. Waar wil ik zoal over gaan schrijven? Ik hoop zo nu en dan een blog te plaatsen over diverse onderwerpen die me als tweaker aanspreken, maar zeker ook over onderwerpen die minder tech-gerelateerd zijn. Dit alles zal echter vooral afhankelijk zijn van de reacties van ulieden mede-tweakerts. Op basis hiervan zal ik de inhoud in eventuele komende blogs aanpassen.

Mc Donald's & fritessaus
Om maar te beginnen met een zeer belangrijk onderwerp: de fritessaus van de grootste fastfoodketen ter wereld. U zult vast met mij eens zijn dat dit een first-world-problem is. Voor de niet-ingewijden een korte toelichting: bij het bestellen van de culinaire specialiteiten in deze restaurants is doorgaans de overheerlijke Mc Donald's fritessaus een van de hoofdbestanddelen van het menu. Deze verfijnde smaakmaker is bedoeld om de smaakbeleving van de gefrituurde franse frietjes een geheel eigen dimensie te geven. Over de smaak dan ook niets te klagen. Het grote probleem ligt echter bij de porties. Deze zijn zodanig gedimensioneerd dat u precies te weinig heeft om elk frietje van een likje van deze saus te voorzien. Dit doet u er uiteindelijk gefrustreerd toe besluiten uw portemonnee nogmaals te trekken om een extra bakje aan te schaffen. Waarvan u de helft overhoudt.

Nu sta ik in deze klacht zeker niet alleen. De redactie van GeenStijl voelde zich eerder al genoodzaakt een artikel over dit onderwerp te schrijven, toen bleek dat onze zuiderburen voor hetzelfde bedrag van een ruim anderhalf keer zo groot portie saus worden voorzien. Zie voor het bewijs onderstaande foto, van links naar rechts respectievelijk de Nederlandse en Belgische versie.

http://www.geenstijl.nl/archives/images/mayo1.jpg

Volgens enkele reaguurders is het kostbare goedje in een aantal landen zelfs helemaal 'Kraties'. Het bijzondere formaat noopte één van de 'gasten' van Mc Donald's er een tijdje geleden dan ook toe bij de boosdoener zelf te informeren naar de aanleiding hiervan:
Waarom zijn de bakjes fritessaus zo klein dat je er bij een groot menu geljk twee nodig hebt? Dat kost dan € 1,20 erbij, en dat is te veel.
Het antwoord van Mc Donalds was veelzeggend:
Hoi Maarten, de bakjes Fritessaus bij McDonald's bevatten 20 ml saus welke door de meeste gasten als voldoende wordt beschouwd. Voor gasten die geen genoeg kunnen krijgen van onze Fritessaus, bieden we de mogelijkheid om extra bakjes Fritessaus te kopen. Wist je dat de Fritessaus van vrije uitloopeieren wordt gemaakt?
Ik was enigzins beduusd door het oplossingsgerichte denken van deze Mc Donald's medewerker. Ik had nooit verwacht dat ze de mogelijkheid boden een extra portie te kopen! Wat een uitzonderlijk geniale oplossing. Wat dit precies te maken heeft met het feit dat de saus van vrije uitloopeieren wordt gemaakt, heb ik overigens nog niet kunnen beredeneren.

Welnu, mogelijk proeft u een lichte ondertoon van sarcasme in mijn relaas. Ik was dan ook zeer verheugd vandaag te mogen ondervinden dat Mc Donald's haar visie heeft herzien. Bij het bestelde menu werd een voor de doorgewinterde Mc Donald's bezoeker onbekend bakje meegeleverd. Typisch genoeg ontbrak het bekende te kleine bakje.

Al snel bleek dat het onverwachte nu toch plaats heeft gevonden: ook in Nederland krijgen we vanaf heden een fatsoenlijke portie vet bij de friet. Even was ik nog achterdochtig en veronderstelde dat alleen het formaat van het bakje was aangepast, maar gelukkig bleek de inhoud meegegroeid te zijn met de verpakking. Het kan dus wel.Disclaimer: heeft u enige spelfouten kunnen ontdekken of bent u het niet eens met bovenstaande inhoud? Schroom niet een reactie achter te laten onder deze blog. Zelfs als u deze blog niet waardeert mag u dat melden, mits u mij toestaat deze haatdragende reacties direct te verwijderen :O

Volgende: Tweakblogs: een nieuw likje verf (code) 04-'16 Tweakblogs: een nieuw likje verf (code)

Reacties


Door Tweakers user Silent7, woensdag 24 februari 2016 21:16

leuke schrijftstijl, zoals bij alle tweakblogs heb je aan mij een lezer.

(trouwens vokgens mij was die broodjeszaak de grootste, kom hoe heet dat nou, oh ja Subway)

Door Tweakers user .NCK, woensdag 24 februari 2016 21:20

Leuke start, altijd grappig om een mede RAC-er op tweakers tegen te komen.
Ben benieuwd naar een vervolg ;-).

Door Tweakers user matroosoft, woensdag 24 februari 2016 21:33

Silent7 schreef op woensdag 24 februari 2016 @ 21:16:
leuke schrijftstijl, zoals bij alle tweakblogs heb je aan mij een lezer.

(trouwens vokgens mij was die broodjeszaak de grootste, kom hoe heet dat nou, oh ja Subway)
Dank je! Ik dacht altijd dat de Mc Donald's de grootste was, maar je kan gelijk hebben hoor. :)

Je hebt gelijk, even opgezocht. Verrassend!

http://daskapital.nl/2015...grootste_fastfoodket.html
.NCK schreef op woensdag 24 februari 2016 @ 21:20:
Leuke start, altijd grappig om een mede RAC-er op tweakers tegen te komen.
Ben benieuwd naar een vervolg ;-).
He, leuk! Laat me raden, ICT Service Management? ;)

[Reactie gewijzigd op woensdag 24 februari 2016 21:36]


Door Tweakers user Silent7, woensdag 24 februari 2016 21:37

Ja ik had dat ook niet verwacht, daarom bleef het ook hangen natuurlijk.

Door Tweakers user Paul - K, woensdag 24 februari 2016 21:43

Kriijgen we nu serieus een groter bakje saus? Tegen de zelfde prijs? Bij McDonalds in Nederland? Waarom heb ik dit niet in koeienletters op de frontpage van nu.nl gezien? Wat mij betreft het nieuws wat mijn dag goed heeft gemaakt :P

Door Tweakers user Poepkonijn, woensdag 24 februari 2016 21:52

Neeeeee.... Had ik gisteren dus toch een Maestro menu moeten bestellen, dan had ik daar van kunnen genieten... Enfin. Volgende keer beter.

Door Tweakers user Poepkonijn, woensdag 24 februari 2016 21:52

Oh, ik kan niet editten, anyhow, jij mag vaker bloggen :)

Door Tweakers user xFeverr, donderdag 25 februari 2016 00:26

aah mooi geschreven! Vaker van zulke blogs en we worden hier heel gelukkig denk ik zomaar.

Owja... Het is McDonald's (aan elkaar), en dus niet:
Mc Donald's
dat wou ik even kwijt

Door Tweakers user DonJunior, donderdag 25 februari 2016 07:38

Leuke blog. Leest lekker weg, complimenten!

Door Tweakers user DonJunior, donderdag 25 februari 2016 07:38

..nu heb ik honger


Door Tweakers user Collaborator, donderdag 25 februari 2016 08:24

Paul - K schreef op woensdag 24 februari 2016 @ 21:43:
Kriijgen we nu serieus een groter bakje saus? Tegen de zelfde prijs? Bij McDonalds in Nederland? Waarom heb ik dit niet in koeienletters op de frontpage van nu.nl gezien? Wat mij betreft het nieuws wat mijn dag goed heeft gemaakt :P
This changes everything!

Door Tweakers user burnds, donderdag 25 februari 2016 09:24

Leuke blog, lekker vlot geschreven. Één spelfout heb ik gevonden: meegegroeid is met een 'd' en niet met een 't'.
En verder zou ik zeggen dat er een sarcastische ondertoon in je verhaal zit en geen cynische: http://taaladvies.net/taa.../ironie_cynisme_sarcasme/

Ga vooral door, ik lees dit soort blogs graag!

Door Tweakers user matroosoft, donderdag 25 februari 2016 09:48

Paul - K schreef op woensdag 24 februari 2016 @ 21:43:
Kriijgen we nu serieus een groter bakje saus? Tegen de zelfde prijs? Bij McDonalds in Nederland? Waarom heb ik dit niet in koeienletters op de frontpage van nu.nl gezien? Wat mij betreft het nieuws wat mijn dag goed heeft gemaakt :P
Ja, niet te geloven he? En dan een kop op Nu.nl als 'McDonalds doet winstmaximalisatie overboord'. ;)
Poepkonijn schreef op woensdag 24 februari 2016 @ 21:52:
Oh, ik kan niet editten, anyhow, jij mag vaker bloggen :)
Dank je, ga ik zeker doen!
xFeverr schreef op donderdag 25 februari 2016 @ 00:26:
aah mooi geschreven! Vaker van zulke blogs en we worden hier heel gelukkig denk ik zomaar.

Owja... Het is McDonald's (aan elkaar), en dus niet:
Mc Donald's
dat wou ik even kwijt
Dank je! En goed dat je het even zegt, dan schrijf ik het de volgende keer goed. Hoop ik. :)
DonJunior schreef op donderdag 25 februari 2016 @ 07:38:
Leuke blog. Leest lekker weg, complimenten!
Dank!
burnds schreef op donderdag 25 februari 2016 @ 09:24:
Leuke blog, lekker vlot geschreven. Één spelfout heb ik gevonden: meegegroeid is met een 'd' en niet met een 't'.
En verder zou ik zeggen dat er een sarcastische ondertoon in je verhaal zit en geen cynische: http://taaladvies.net/taa.../ironie_cynisme_sarcasme/

Ga vooral door, ik lees dit soort blogs graag!
Dank je, ook voor de verbeteringen. Stom foutje van die 'd' en 't' verwisseld. :) En cynisch is inderdaad niet goed gebruikt.

Door Tweakers user RoadRunner84, donderdag 25 februari 2016 10:42

Laatste zin
maar gelukkig bleek de inhoud meegegroeit te zijn met de verpakking. Het kan dus wel.
moet dus gegroeid zijn.
Ik vindt je taalgebruik overtrokken versierd, maar toch, een goed stukje.

Door Tweakers user matroosoft, donderdag 25 februari 2016 10:49

RoadRunner84 schreef op donderdag 25 februari 2016 @ 10:42:
Laatste zin
[...]
moet dus gegroeid zijn.
Ik vindt je taalgebruik overtrokken versierd, maar toch, een goed stukje.
Heb het even aangepast. De overdreven setting van de tekst was overigens de bedoeling. :)


Door Tweakers user matroosoft, donderdag 25 februari 2016 14:29

Haha, is natuurlijk geschreven naar aanleiding van mijn blog. Die was eerder dan het bericht in de AD en op Nu.nl. Leuk hoor, eerste blog en dan gelijk al een primeur. :+

Door Tweakers user JerX, donderdag 25 februari 2016 15:56

Haha droog. Geen last gehad van dit probleem, friet van McDonalds is sowieso niet te vreten en de fritessaus komt er al helemaal niet over heen ><

Door Tweakers user Technomania, donderdag 25 februari 2016 16:53

Mc Donalds... Gadver. Zelfs de hongerige kindjes in Afrika zullen hun neus er voor ophalen en wachten tot er een liefdadigheidsinstelling komt met wat uitgedroogd graan :X

Door geekeep, donderdag 25 februari 2016 16:55

RoadRunner84 schreef op donderdag 25 februari 2016 @ 10:42:
Laatste zin
[...]
moet dus gegroeid zijn.
Ik vindt je taalgebruik overtrokken versierd, maar toch, een goed stukje.
Mooi hoor, iemand verbeteren op spelling en dan zelf in de enige zelfgeschreven zin een d/t fout maken en een overbodige komma zetten. :+

Door Tweakers user Shamalamadindon, vrijdag 26 februari 2016 00:19

Voor McDonalds saus liefhebbers, ik kwam er vandaag achter dat bij Albert Heijn "Madsauce Original" te koop is die blijkbaar vrijwel hetzelfde is.

Door Tweakers user SeenD, vrijdag 26 februari 2016 08:21

Ja de madsauce kun je ook meenemen in je eigen bakje. :)

Maar ik vond 't sausbakje altijd al genoeg, ik hou meestal over.

Door Sjoerd, vrijdag 26 februari 2016 08:24

Leo1010 schreef op vrijdag 26 februari 2016 @ 00:19:
Voor McDonalds saus liefhebbers, ik kwam er vandaag achter dat bij Albert Heijn "Madsauce Original" te koop is die blijkbaar vrijwel hetzelfde is.
Mad Sauce is ook bij o.a. de Jumbo verkrijgbaar. En zelf bij Lidl verkopen ze dit, daar onder het merk Vita D'or smaak French Fries (zijn oranje flessen). Prijs is ongeveer een euro, het is wel eens in de aanbieding geweest voor € 0,80. Ik denk dat teveel mensen zo'n bijvul fles meenamen naar de Mac en dat ze daarom niet anders konden.

Door Tweakers user Tehh, vrijdag 26 februari 2016 09:10

Is carcasme een moderne variant van sarcasme? Of eerder een lugubere variant? Ik kom zelf al jaren niet meer bij de Mr. Mac D maar vrouwlief nog wel, en die komt altijd met een half aangebroken bakje saus thuis. "Want dat is zo lekker en dat maak ik heus echt nog wel een keer op".......

Door Tweakers user matroosoft, vrijdag 26 februari 2016 09:37

Tehh schreef op vrijdag 26 februari 2016 @ 09:10:
Is carcasme een moderne variant van sarcasme? Of eerder een lugubere variant? Ik kom zelf al jaren niet meer bij de Mr. Mac D maar vrouwlief nog wel, en die komt altijd met een half aangebroken bakje saus thuis. "Want dat is zo lekker en dat maak ik heus echt nog wel een keer op".......
Fixed ;)

Door Tweakers user q-enf0rcer.1, vrijdag 26 februari 2016 09:48

Heb altijd genoeg aan één klein bakje frietsaus. Eigenlijk verspilling dat ze standaard nu een groot bakje meegeven.

Door Snugger, vrijdag 26 februari 2016 11:01

...of je koopt gewoon een fles American fritessaus. You're welcome.

Door Tweakers user SinergyX, vrijdag 26 februari 2016 13:36

Ik was aangenaam verrast toen ik de grote variant zag, ik ben er blij mee :)
Snugger schreef op vrijdag 26 februari 2016 @ 11:01:
...of je koopt gewoon een fles American fritessaus. You're welcome.
En daarmee de McDonalds binnenlopen? :P Alsof je bij een restaurant met je eigen wijn komt aanzakken :P

Door Tweakers user fl1mpie, vrijdag 26 februari 2016 15:56

Ja, want het formaat van de McDonald's saus is echt erger als de vluchtelingencrisis, Noord-Korea en de vermiste skiïërs!
Ik spreek er schande van!!!1111
/sarcasme

Door Tweakers user fl1mpie, vrijdag 26 februari 2016 15:56

Neem bovenstaand maar niet al te serieus :)

Door Tweakers user mashell, vrijdag 26 februari 2016 17:53

Nu het fritesaus probleem is opgelost nu het friet probleem nog: want McDonalds friet is echt niet lekker. Droogebakken, nare smaak, foute kleur geel en veel te dun natuurlijk. En als we toch bezig zijn, mag het wat minder met de bacon?

Door Tweakers user TunefulDJ_Mike, zaterdag 27 februari 2016 00:58

matroosoft schreef op woensdag 24 februari 2016 @ 21:33:
[...]


Dank je! Ik dacht altijd dat de Mc Donald's de grootste was, maar je kan gelijk hebben hoor. :)

Je hebt gelijk, even opgezocht. Verrassend!

http://daskapital.nl/2015...grootste_fastfoodket.html


[...]


He, leuk! Laat me raden, ICT Service Management? ;)
RAC-er's in overvloed hier ;-)


Door Tweakers user Yalden, zaterdag 27 februari 2016 16:48

Welkom bij de Tweakers-blogs! Uhm, niet om het een of ander, maar... 3255 views... Van die 3255 Tweakers zijn er vast een heleboel naar McDonalds gegaan om het voor zichzelf te zien... Zijn aardig wat potjes frietsaus... Heb je een sponsordeal?

Door Tweakers user alwinuzz, zaterdag 27 februari 2016 19:43

SinergyX schreef op vrijdag 26 februari 2016 @ 13:36:
Ik was aangenaam verrast toen ik de grote variant zag, ik ben er blij mee :)
[...]

En daarmee de McDonalds binnenlopen? :P Alsof je bij een restaurant met je eigen wijn komt aanzakken :P
Ik ken iemand met een fles mayonaise in zijn jas. Want overal waar je om 'majo' vraagt krijg je fritessaus die voor mayonaise door moet gaan.

Door Tweakers user Yalden, zaterdag 27 februari 2016 20:34

alwinuzz schreef op zaterdag 27 februari 2016 @ 19:43:
[...]

Ik ken iemand met een fles mayonaise in zijn jas...
warme mayonaise is zoooo ranzig!

Door Tweakers user Gamebuster, maandag 29 februari 2016 17:01

Paul - K schreef op woensdag 24 februari 2016 @ 21:43:
Kriijgen we nu serieus een groter bakje saus? Tegen de zelfde prijs? Bij McDonalds in Nederland? Waarom heb ik dit niet in koeienletters op de frontpage van nu.nl gezien? Wat mij betreft het nieuws wat mijn dag goed heeft gemaakt :P
Jah, ik hoorde het ook op de radio

Door Tweakers user Patriot, maandag 29 februari 2016 17:22

Leo1010 schreef op vrijdag 26 februari 2016 @ 00:19:
Voor McDonalds saus liefhebbers, ik kwam er vandaag achter dat bij Albert Heijn "Madsauce Original" te koop is die blijkbaar vrijwel hetzelfde is.
Het wordt door Remia en diverse huismerken ook nog wel verkocht onder de naam American Fritessaus. Bovendien kun je het redelijk makkelijk zelf maken. Zo'n bijzonder sausje is het eigenlijk niet.
mashell schreef op vrijdag 26 februari 2016 @ 17:53:
Nu het fritesaus probleem is opgelost nu het friet probleem nog: want McDonalds friet is echt niet lekker. Droogebakken, nare smaak, foute kleur geel en veel te dun natuurlijk. En als we toch bezig zijn, mag het wat minder met de bacon?
Het grootste probleem is dat ze je meestal gewoon oude troep meegeven. Als de friet gewoon een beetje vers is dan is het ontzettend lekker. Voor jou misschien niet, want je geeft aan dunne friet niet zo lekker te vinden. Wat dat betreft kun je bij mij weer niet aan komen zetten met dikke friet. De standaard friet die je bij een snackbar meestal krijgt vind ik wat dat betreft wel het maximum.

Door Tweakers user Patriot, maandag 29 februari 2016 17:23

Ik kan mijn post niet meer wijzigen, dus de aanvulling maar even zo: mashell, heb je toevallig die boerenfriet die ze verkopen bij de Mac al geprobeerd? Dat lijkt me typisch iets voor mensen die van wat dikkere friet houden (hoewel het door zijn V-vorm stiekem helemaal niet zo dik is).

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.